Sådan installerer du Joomla på dansk

Denne artikel viser dig hvordan du installerer Joomla med dansk sprog, så du kan starte med at bygge din nye Joomla webside. Det er en begynderartikel for dem der ikke er så erfaren med Joomla. Herudover vil jeg give dig nogle tips til hvor du henter gratis hjælp, hvis du har brug for hjælp til at opsætte din Joomla webside.

Hvad er Joomla?

Joomla er et såkaldt CMS, der står for Content Management System eller et Indholdsstyringssystem. Man kan sige at det er en færdig webside, som du blot skal installere og så kan du selv tilføje indhold uden at skulle programmere. Til et CMS hører sig også en række udvidelser, så din webside kan få den funktionalitet du ønsker og nogle temaer, så den kan se ud lige som du vil have den. Det meste af alt dette er gratis. Mulighederne for at tilpasse et CMS er mange og man kan få det nøjagtig som man ønsker.
Joomla er et af de tre store CMS der findes, og der inkluderer WordPress og Drupal ud over Joomla. De tre systemer er meget forskellige, men generelt kan man sige at WordPress er lettest at starte med og så kommer Joomla og til sidst Drupal. Til gengæld er Joomla lettest at bruge, hvis du skal have en større webside oppe at køre. Her kan tilpasningsmulighederne i WordPress godt blive lidt begrænsede.
Hvis du bare har brug for en simpel webside, som f.eks. en blog, vil jeg anbefale dig at starte med WordPress (som denne blog i øvrigt også er baseret på). Hvis du derimod skal bygge et større site op med flere tilpasningsmuligheder og måske et brugersystem, vil jeg anbefale dig Joomla. Jeg bygger til dagligt websider i både WordPress og Joomla, og hvilket jeg anvender afhænger af hvad webside skal indeholde. Er du i tvivl hvad du skal vælge, så bare skriv en kommentar, så vil jeg komme med en vurdering til dig.
Joomla er fuldstændig gratis at downloade, installere og bruge. Det eneste der måske kan koste penge, er hvis du vil have en af de udvidelser eller temaer, som koster penge. Du kan dog sagtens bygge en webside, som ikke koster penge, da der findes masser af udvidelser og temaer som er gratis.

Download Joomla gratis

Den nyeste version af Joomla kan altid downloades gratis fra Joomla’s internationale webside. Herfra skal du vælge hvilken version du gerne vil installere. På nuværende tidspunkt, kan du vælge imellem Joomla 2.5 og Joomla 3.0. Generelt kan man sige at version 2.5 er mere stabil og der findes flere udvidelser og temaer der understøtter denne version. Til gengæld er version 3.0 også ved at være ret stabil og flere og flere udvidelser og temaer er begyndt at understøtte den (du kan bl.a. se en liste over de bedste gratis udvidelser til Joomla som understøtter Joomla 3 her). Herudover har Joomla 3 en klar fordel over Joomla 2.5: Joomla 3 er mere mobilvenlig og dette er meget vigtig for søgemaskineoptimering og generelt at få flere besøgende på din webside i dag, fordi omkring 30-50% af alle besøgende sker fra mobiltelefoner og tablets. Derfor vil jeg helt klart anbefale dig at installere Joomla 3, med mindre du har en god grund til ikke at gøre det. I denne artikel gennemgås download og installering af Joomla 3 (principperne er dog de samme for Joomla 2.5).
Download Joomla
Klik på Download Joomla 3.0 for at downloade denne version (eller vælg Download Joomla 2.5 hvis du hellere vil have den). Du kan også downloade Joomla 3 direkte her som zipfil.

Installer Joomla på dansk

Når du har downloaded Joomla 3, skal du pakke zip-filen ud og kopiere filerne ind i din FTP-server. Gå nu til din websideadresse, hvorefter installationen straks begynder. I første trin skal du angive et navn til din webside, en kort beskrivelse, en e-mailadresse (til bl.a. at få info omkring hvis der registreres en ny bruger, hvis du har et brugersystem), et brugernavn og et password du gentager to gange. Websidenavn og beskrivelse kan altid ændres senere, men det er disse ting som kommer til at fremstå i Google, når din webside skal præsenteres, så de skal skrives ordentligt inden du annoncerer siden. På denne side vælger du også sprog for installationsguiden (ikke for siden). Tryk næste når du er færdig.
Installer Joomla 3
Så skal databasen konfigureres. Som regel er det en MySQLi database du skal vælge. Joomla’s minimumkrav for at kunne køre, er at din webhost skal understøtte PHP 5.3.1, MySQL 5.1 (eller MS SQL 10.50 eller PostgreSQL 8.3.18), Apache webserver 2 (eller MS IIS 7). Jeg anbefaler dog klart du vælger en PHP suite med Apache og MySQL for at det skal køre mest effektivt.
Ellers instaster du databasetype, host, databasenavn, brugernavn til MySQL, password til MySQL og et databasepræfiks. Jeg kan godt anbefale at bruge et databasepræfiks, da det vil forhindre overskrivning af data i din database, hvis du har en Joomla installation allerede. Tryk næste når du er færdig.
installerjoomla2
Så skal du vælge om du vil have nogle demodata installeret. Du kan også se nogle forskellige instillinger for din installation. Jeg anbefaler ikke at du installerer demodata, med mindre du vil lave en demoside (som f.eks. på en localhost). Installer heller en tom Joomla version uden data og opret selv data. Vælg Installer når du er færdig.
installerjoomla3 installerjoomla4
Nu vil Joomla begynde at installere på din FTP server. Der oprettes en database i MySQL og alle filer gøres klar.
installerjoomla5
Nedenstående besked betyder at du har installeret Joomla med succes. Hvis du gerne vil have Joomla installeret med dansk sprog, skal du nu vælge “Ekstra skridt: installer sprog”.
installerjoomla6
 
Nu skal du vælge de sprog du gerne vil installere. Vi vil gerne installere Dansk, så du sætter bare kryds ved dansk og klikker Næste.
Installer Joomla
Da engelsk altid er installeret som standard og vi nu også har installeret en dansk sprogpakke, har Joomla nu to sprog. Derfor skal vi vælge vores standardsprog – både for frontend (websiden) og backend (administrationen). Vælg dansk begge steder og klik næste.
installerjoomla8
Nu fortæller Joomla at Joomla og det danske sprog nu er installeret korrekt. Vælg nu at fjerne installationsmappen. Det forhindrer nogen i at ændre på din installation, og du kan faktisk ikke fortsætte før du har gjort det.
installerjoomla9
Herefter viser Joomla at installationsmappen nu også er fjernet. Nu kan du enten vælge at gå til administrationen eller til dit websited.
installerjoomla10
Så ser din webside således ud. Den har nu dansk sprog installeret. Tag dig ikke af at der står Home og Main Menu. Dette har intet med det sprog der er installeret at gøre. Home er navnet på den side som er sat som Forside og kan ændres. Main menu er navnet på den standard menu der er og den kan også ændres.
installerjoomla11
 
Tillykke! Du har nu installeret Joomla og er klar til at bygge din webside. Jeg vil nu anbefale dig fra starten at søgemaskineoptimere din Joomla side, da dette kan have meget at sige for hvor mange besøgende din side får.

1-klikinstallering af Joomla

Nogle webhosts understøtter faktisk også en såkaldt 1-klikinstallering (1-click installation) af Joomla, hvilket gør det meget let at installere Joomla uden du skal igennem så mange trin. Bl.a. understøtter en af danmarks billigste og bedste webhosts, Unoeuro, 1-klikinstallering af Joomla 3. Dette foregår fra Kontrolpanelet, hvor du kan vælge 1-click installation og herefter Joomla.
1-klikinstallering af Joomla
 
Igen her kan du vælge et databasepræfiks (tabel præfiks), hvilket jeg vil anbefale. Kald det f.eks. “j3_”. Indtast herefter dit ønskede brugernavn, password, side navn og om du vil have demo data installeret, hvilket jeg heller ikke anbefaler. Vælg herefter “Installer nu” hvorefter installationen sker automatisk. Nemmere kan det ikke blive.
Jeg vil i øvrigt gerne anbefale Unoeuro som webhost for en Joomla webside. De er billige, har en god service og understøtter Joomla fuldt ud.

Joomla slang

Her er nogle få ord, som er velkendte ord i Joomla verdenen:
Frontend er et udtryk for selve websiden, som besøgende ser den.
Backend er et udtryk for administrationsdelen af Joomla.
Extensions er et udtryk for udvidelser til Joomla. Dette kan både være programudvidelser (plugins), komponenter og moduler. Nogle inkluderer også temaer til dette ord.
Temaer er et udtryk for en pakke, der ændrer udseendet på din webside. Du kan enten lave et selv, købe det eller downloade et gratis.
Komponent er en Joomla udvidelse som indeholder sin egen administrationsdel og er de mest avancerede udvidelser.
Plugins er mindre udvidelser.
Moduler er udvidelser, som ses som blokke der kan vises på websiden.

Problemer under installationen

En af de mest hyppige installationsproblemer ved Joomla 3, hvilket også giver et problem med at insætte links og billeder i artikler, er problemer med magic quotes, som du kan se en løsning til her.
Har du andre problemer med installering, så blot skriv en kommentar, så finder vi en løsning og de bliver så indsat i denne artikel.

Hvor får jeg hjælp til Joomla

Der findes et hav af forskellige ressourcer til hvor du kan finde hjælp til dine installationsproblemer og bare generelt alle dine problemer med Joomla. Det officielle sted er det internationale Joomla forum, som også har en dansk afdeling.
Dog vil jeg da anbefale dig at prøve nogle af de rent danske sider, der er udemærkede til at få hjælp. Her kan jeg bl.a. anbefale dig det forum de har på Joomlatutorials.dk. Endelig kan jeg anbefale dig at søge hjælp på de sociale medier. Her er især Joomla Danmark communtiet på Google+ eller Joomla CMS Danmark gruppen på Facebook rigtig gode, fordi der er et hold af erfarne brugere klar til at hjælpe dig.
Ud over dette er du meget velkommen til at sende mig en mail, hvis du har problemer eller skrive en kommentar i en artikel der handler om det du har problemer med. Så skal jeg prøve at svare, hvis jeg kan løse problemet.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

2 Comments
mest stemt på
nyeste ældste
Inline Feedbacks
View all comments
david siger:

Hej
Ved du hvordan man installer danske-sproge pakke til xampp?

Sanne D siger:

Hej
Jeg har downloadet joomla 3 fra Jeres side, og har lagt den op på mit websted med Filezilla. Jeg startede så med installationen, nøjagtig som beskrevet herover, men kommer ikke rigtig videre fra side 1 (den generelle konfiguration). Dvs. når jeg har indtastet webstedets navn, administrator brugernavn, pw. osv. trykker jeg på næste, og så står den bare og tænker, og tænker, og tænker, og tænker, og det har den sådan set gjort i ½ time nu, det har jeg aldrig oplevet med de andre joomla versioner. Har jeg mon gjort noget forkert?
mvh
Sanne D

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x