Hvad er et grafikkort?

Her får du forklaringen på hvad et grafikkort er og hvordan det virker. 
De billeder der kommer frem på din computerskærm, er skabt af den del i din computer der hedder et grafikkort. I denne artikel vil jeg prøve at forklare, hvad grafikkortets rolle i computeren egentlig er, og hvordan det virker. Se også de artikler, hvor jeg forklarer hvad en processor og RAM er.
Billederne på din skærm, består af millioner af små punkter, der kaldes for pixels. Hver pixel har hver sin farve, og for at få skabt det korrekte billede, skal der sendes information omkring hver eneste pixel. Det er her grafikkortet kommer ind.
Når processoren arbejder, genererer den noget data der skal omsættes til et billede på skærmen. Den data kaldes for binære data, og er jo de her 0’er og 1’er i en lang kode som du måske har set før. Det er disse binære data, der skal oversættes til et billede på skærmen, og det er det grafikkortet gør. Grafikkortet oversætter med andre ord binære data til et billede. Altså processoren arbejder og genererer binære data om et billede der skal dannes. Dette sendes til grafikkortet der omsætter det til et billede, som så sendes via et skærmkabel op til skærmen og vises her.
Et grafikkort er i mange tilfælde indbygget direkte på bundkortet, men det er også muligt at det er et kort der er sat i som et stik på bundkortet. Dette gælder især ved stationære computere.

Hvad består et grafikkort af?

Hvis du kigger på et grafikkort, ser du et printkort hvorpå der findes en processor, RAM og en forbindelse til bundkortet. Grafikkortet har med andre ord sin egen processor og RAM og faktisk også sin egen BIOS. Processoren på et grafikkort hedder ikke en CPU, men i stedet for en GPU.
Ligesom en almindelig processor, producerer en GPU også en del varme og derfor sidder grafikkortet ofte i nærheden af en køler. Nogle gange er der faktisk monteret sin egen køler på grafikkortet. Det kan være nødvendig med alle de beregninger grafikkortet skal lave, for at fremstille et billede på en skærm.
Når GPU’en har beregnet sig frem til hvordan hver enkel pixel på en skærm skal vises, gemmes disse oplysninger i de RAM der findes på grafikkortet.
Printkortet som grafikkortet består af, har også et stik der skal sidde i bundkortet. Disse kan hedde en PCI, AGP eller PCI express. Her er det det såkaldte PCI stik der er den nyeste form, og som giver den hurtigste kommunikation af data mellem bundkortet og grafikkortet.

Stik på grafikkortet

På grafikkortet er der også en del forskellige stik og de kan variere en del fra grafikkort til grafikkort.
De fleste grafikkort har to stik, hvor man kan forbinde grafikkortet til en skærm. Den ene hedder VGA port som man bruger til at forbinde til en gammel CRT skærm og den anden hedder en DVI port som bruges til at forbinde med en LCD skærm. På billedet oppe i toppen er den blå til venstre VGA porten og den hvide til højre er DVI porten.
De fleste bruger kun den ene port til at forbinde til én skærm. Hvis man har brug for at forbinde til to skærme, skal man have et grafikkort med en såkaldt dual head mulighed, der sender signalet ud til to skærme.
Udover at have en VGA port og en DVI port, kan nogle grafikkort have andre porte. For eksempel kan nogle grafikkort have en TV tuner, så du kan sætte antenne stikket i og se TV på din computer.

Vigtige nøgletal for grafikkort

Hvis du skal købe et grafikkort er det selvsagt at det blandt andet gælder om at få en så stor GPU og grafikkort RAM som muligt. Men der er også andre nøgletal du kan kigge efter.

  • Frame rate: Antallet af billeder grafikkortet kan generere på skærmen hvert sekund. Skal være så højt som muligt.
  • Triangles eller vertices per second: Er et mål for hvor hurtigt grafikkortet kan beregne opbygningen af en trekantet form på skærmen.
  • Pixel fill rate: Angiver hvor mange pixels GPU’en kan beregne hvert sekund.

Bemærk at det nytter ikke noget at have et godt grafikkort, hvis du har et ringe bundkort eller processor på bundkortet. Det er jo processoren på bundkortet, der skal levere den data som grafikkortet skal bruge. Hvis det går langsomt, så nytter det ikke noget at grafikkortet er hurtig til at beregne sine informationer.

3 3 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

Abonner
Giv besked ved
guest

1 Comment
mest stemt på
nyeste ældste
Inline Feedbacks
View all comments
Christoffer Kjær siger:

Jeg har dog skrevet med folk på et Pc og Hardware Forum inde på Facebook, som sagde at nyere PCI grafikkort, er bagudkompatibel. Så at jeg f.eks godt kan køre et GeForce GTX 1050 med 4GB Ram, selvom jeg har en gammel pc der har socket 775 og en Intel Duo E8400 og 4 gb DDR2 ram. De forslog dog at jeg skulle købe en Quad Core til den socket, da det ville gøre performance bedre. Den er blevet ret hurtig efter jeg har puttet en SSD i den 🙂

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x