Bredbånd og bølger – hvilke bølgelængder rækker længst

Er det egentlig 4G eller 3G der har længst rækkevidde? Og hvad giver de største hastigheder? Få svaret her.

Når vi kan komme på internettet med vores mobil, sker det fordi vi har opsat mobilmaster der sender bølger ud. Disse bølger kan mobilerne opfange og på den måde har vi kontakt med omverdenen. Hele tiden kommer der nye teknologier til mobilt bredbånd og lad os lige gennemgå nogle af dem her.
Når vi taler om 1G, 2G, 3G, 4G og 5G står G’et for “Generation”. Således er 1G 1. generations netværk, 2G 2. generations netværk osv. Det er altså generationer for trådløst mobilteknologi. Alle bølger der sendes ud ved trådløs mobilteknologi er radiostråling.
For bølger kan man tale om en frekvens, der angiver antallet af svingninger pr. sekund. Det måler man i Hz. Man kan også tale om bølgelængder, der er omvendt proportional med frekvenser, således at en højere frekvens betyder en lavere bølgelængde. De frekvenser som 2G, 3G og 4G anvender er:

  • 2G anvender frekvenser omkring 900 MHz
  • 3G anvender frekvenser omkring  2100 MHz
  • 4G anvender frekvenser omkring 2600 MHz

Vi kan altså se at frekvenserne stiger jo nyere generation der kommer. Dette giver lavere og lavere bølgelængde. Rækkevidden afhænger af bølgelængden, så en længere bølgelængde har en længere rækkevidde og omvendt. Det betyder at det faktisk er 2G der har den længste rækkevidde, mens det er 4G der har den korteste rækkevidde. Det er også forklaringen på at der skal flere og flere mobilmaster op. En 3G mast kan f.eks. række i et område med 5 km radius, hvis der dog ikke er bakker og træer i vejen.

Historien bag 1G, 2G, 3G, 4G og 5G

1G blev også kaldet for NMT og er en trådløs mobilteknologi der stammer helt tilbage fra 1980’erne. Der fandtes godt nok også radioteknologi før 1G, men dette var det første som man egentlig betragter som et trådløst mobilnetværk. Med 1G kunne man udelukkende ringe. Man kunne ikke SMS’e og man kunne da slet ikke gå på internettet med mobiltelefonen.
2G blev også kaldet for GSM og blev introduceret i starten af 1990’erne. Det medførte en højere sikkerhed, bedre lydkvalitet og det allerbedste – muligheden for at kunne SMS’e.
3G blev også kaldet for UMTS og blev lanceret i slutningen af 1990’erne. Det er også stadig udbredt i dag, hvor det giver os mulighed for at surfe på internettet med mobiltelefonen. Godt nok ikke med en prangende hastighed, men alligevel.
4G er en nyere teknologi og blev lanceret i 00’erne. Det øgede hastighederne på mobilt internet markant.
5G er næste generation af mobilt netværk der endnu ikke er lanceret, men som skulle øge hastighederne markant. Man regner med det bliver lanceret omkring 2020.

Hvad er bedst? 5 GHz eller 2,4 GHz?

Mange trådløse routere kan både anvende 5 GHz netværket (802.11a) eller 2,4 GHz netværket (802.11g), men hvad er egentlig bedst. Ja, siden 5 GHz netværket har en højere frekvens, så har den lavere bølgelængde og det gør altså rækkevidden dårligere. Så et 2,4 GHz netværk kan række længere end et 5 GHz netværk.
En fordel ved 5 GHz netværket er dog at det er mindre optaget, fordi der er færre enheder der anvender dette frekvensområde.Det giver mindre risiko for interferens og dermed forstyrrelse af signalet. Højere frekvenser kan også bære meget mere information, men altså på en lavere rækkevidde. Det er også derfor at et 5 GHz netværk er hurtigere. Til gengæld har 2,4 GHz netværket nemmere  ved at trænge gennem vægge.

Opsummering

  • Lavere frekvenser kan lettere trænge gennem vægge
  • Lavere frekvenser kan række længere
  • Højere frekvenser kan bære større datamængder
  • Højere frekvenser har en højere hastighed

Jeg håber dette gav en indsigt i hvad frekvensen for et netværk egentlig betyder for dit signal. Hvis dit netværk ikke har nemt ved at trænge gennem vægge, kan det derfor måske hjælpe at vælge en lavere frekvens. Men prisen er hastigheden.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x